Home » Histori

Gjikat – Histori shqiptare në Rumani

nga  Fahri Xharra Shpesh lexojmë “Ghika family with Albanian origin , Hellenized through matrimonial unions fanariote environments , especially with family Mavrocordato then Romanianized by Romanian nobles families matrimonial union between the family Sturdza .-“Familja Ghika me origjinë shqiptare , e helenizuar nëpërmjet lidhjeve martesore me fanariotë , sidomos me familjen Mavrocordato... 

Nostalgjia otomane të mos shndërrohet në dyfytyrësi diplomatike

Nga Fahri Xharra Në vitet 1890, armenët e rinj të edukuar në universitetet e Europës bënin presion në Perandorinë Otomane duke thirrur për ndryshime kushtetuese, të drejtën e votës dhe fundin e praktikës diskriminuese të tatimit të popullatës së krishterë. Në mes të viteve 1894-1896 mbi 100 mijë fshatarë armenas u zhdukën prej regjimenteve speciale të sulltanit. Por, përfundimisht... 

KUJTIME NGA NJË KOHË JO FORT E LARGËT- 500 VJETORI I VDEKJES SË SKËNDERBEUT

Shkroi: Fahri Xharra 17 janari 1968 , 500 vjetori i vdekjes së Skënderbeut . Një jubile që e kanë rastin vetëm fatbardhët të kremtojnë vetëm ata që qëllojnë në atë kohë . Në Kosovë , Maqedoni dhe Malin e Zi shqiptarët filluan të frymonin lirshëm shqiptarisht ; ishte koha e rizgjimit të madh shqiptar . Si me qenë nga natyra e porositur : zgjimi kombëtar në një pjesë të kombit... 

Gjergj Kastrioti i madh ashtu siç ishte lindi dhe vdiç si shqiptar

Kombi ynë, ka një figure historike si Skenderbeu, që iu mungon kombeve te tjera, sidomos atyre qe kërkojnë te na zhbëjnë. Pikërisht për ketë, ne emër te demitizimit te figurave historike, po ngrihet një stuhi propagande nga te huaj dhe shqiptare te shitur kundër tij. Ata kane përpunuar një strategji që ta shpallin Skenderbeun, jo shqiptar, dhe ne pamundësi te kësaj, ta shpallin atë... 

LURËS, TITULLIN “NDERI I KOMBIT”, DO IA JEPTE DHE ISMAIL QEMALI E FAN NOLI

Nga Ramiz LUSHAJ Aty, në atë 17 maj 2017, në një veprimtari elitare, solemne e festive, ku ishin krejt “Paria” e sotme e Dibrës, titullarë të Qarkut, Prefekturës e Bashkisë, e lëshova një mendim për ata që kanë zemër për mirë e firmë për mbarë për me e propozue për dekorim Lurën e historisë, kulturës e turizmit shqiptar, me titullin e lartë “Nderi i Kombit”,... 

GJONPEPAJ – SHKOLLA E PARË SHQIPE NË TROPOJË

FRROK VUKAJ – Studiues   NË KUADËR TË 100-VJETORIT Më hollësi do të gjeni në librin tim “Rrugëtim arsimdashës i Tropojës”, Tiranë 2015 Frymëzuar edhe nga  ngjarjet  e kohës,  në  Nikaj-Mërtur,  me  kërkesën    e    atdhetarëve    vendas,    Sokol    Basha, Tunxh Miftari, Bek Selimi, Syl Martini, Murrec Sadria, Ukë Çuni, Fetë Sadiku, Myftar... 

Veshjet popullore të Turqisë Europiane, e veçmas Shqipëtare, më 1873, nga Osman Hamid Beut

Veshja simbolizon edhe  identitetin   Kombëtarë,  fetar, kulturor dhe social!  Identiteti Kombëtarë përmes  veshjes,  është  karakteristike për  çdo  Komb në  botë, e  njejtë  edhe  në  Gadishullin Ilirik. Identitetin  kulturorë dhe  statusin  social   po ashtu  veshja  e  tregon! Mirëpo  objekt  në  këtë  trajtim  është   Identiteti  fetarë! Përmes ... 

Mos ma prek Lengaricën

Nga  Fahri Xharra   Kanioni i Lengaricës, monument unik i rrallë në botë, është shpallur me ligj si Monument i Natyrës të Evropës dhe është kthyer në vend tërheqës turistik për shëtitjet në natyrë dhe shëndetit publik, pasi aty gjenden dhe banjat termale të Bënjës. Sa keq që njihemi, aq pak me vendin tonë, sa keq! Po kush më ka folur ndonjëherë për Kanionin e Lengaricës? Miku... 

I KËNDON ZEMRA POETIT SHEKULLOR SHABAN NOKSHIQI

1. Poeti Shaban Bali Nokshiqi i kapërceu 91 vite moshë. Po rrok qindshin. Poet shekullor. Ai mbahet si lis i vendlindjes e lisnon në kohë e për kohërat. E veçanta e tij është se në katër vitet e fundit i ka botue katër libra. E ka adet, ka nji libër në vjet. Si të ishte poet e shkrimtar i ri. Po librat e rinojnë atë. Ai do e lanë trashëgiminë e vet edhe me libra. Tek ai paska... 

Piza ,qytet pellazg – etrusk

E dini që qyteti Piza në  regjionin e Toskanes ishte ndërtuar  pra Luftës së Trojes ? Pak nga ne e kishim ditur se dikur ne siujdhesen Italike    të gjithë banorët e asaj ane të Adriatikut e flitshin të njëjtën gjuhë po si ilirët e brigjeve të Adriatikut Lindor e më tutje po sikur ata banorët e lashtë Azisë së Vogël Unë personalisht e falënderoj shqiptaren e madhe Nermina... 
© 2018 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch