Home » Histori

Disa fjalë lidhur me Fjalorin Enciklopedik të Kosovës I-II, botim i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës, Prishtinë, 2018.

Shkruan: Xhemaledin SALIHU, profesor Fjalorin Enciklopedik të Kosovës nuk e lexova të gjithin, por vetëm zërat dhe njësitë e Luginës së Preshevës, andaj edhe do të bëjë fjalë në këtë shkrimin tim vetëm për pjesën e zërave dhe njësivë nga Lugina e Preshevës. Të ceku se Fjalori Enciklopedik është i mirë se ardhur për studiuesit e lëmive të ndryshme,sepse në te gjejnë... 

Partizani i Kosovës e pedagogu i Tiranës, Dervish Ram Gjongecaj “Qytetar Nderi” i Tropojës

Nga Ramiz LUSHAJ                  Njëqind vjet ma herët, më 1 korrik 1919, në një kullë alpine të lagjes Gjongecaj (sot qyteti i Bajramcurrit) lindi Dervish Ram Gjongecaj. Në këtë fshat qëndror (Kolgecaj), i konsideruar i tillë prej austriakëve që më 1917, e kreu arsimin fillor 5-vjeçar, ku spikati për intelektin e tij, me veçantitë e tij. I edukuar për të qenë... 

Veteranët e Pavarësisë – A mos ne kemi harruar që jemi bijtë e një race të tillë fisnike!

Nga Veli HAKLAJ   Në vitet 2005 – 2006, duke konsultuar dokumente arkivore në Arkivin Qendror të Shtetit, për projekte që i kam përfunduar ose i kam në proces, u njoha me një nga dosjet e fondit arkivor për kremtimin e 25 – vjetorit të pavarësisë. Informacionet me shumë interes për ngjarje historike dhe personalitete me kontribute të shquara në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare... 

LUFTA E PËRGJAKUR MË 19 SHTATOR 1944, DITËN E BAJRAMIT NË PRESHEVË

REZISTENCA E ARMATOSUR E SHQIPTARËVE VULLNETARË TË KOSOVËS LINDORE  PËRGJATË HEKURUDHËS BUJANOC-PRESHEVË-KUMANOVË, ME THEKS TË VEÇANTË LUFTA E PËRGJAKUR MË  19 SHTATOR 1944, DITËN E BAJRAMIT NË PRESHEVË Dëshmorët : Xhafer Maka, Musa Mustafa, Vebi Bilalli dhe Jahja Mehmet   /Me rastin e 75 vjetorit të Lidhjes së Dytë të Prizrenit/   Shkruan: Xhemaledin SALIHU, profesor   Lidhja... 

HEDHJA E BOMBAVE DHE MASAKRA NË XHAMINË E POSHTME TË PRESHEVËS MË 15 SHTATOR 1943

/Ndodhinë e kishte paralajmëruar banorja lokale serbe, baba/plaka/ Qipra Dejanoviq e Preshevës/.   /Me rastin e 75 vjetorit të kësaj ngjarjeje makabre/   Shkruan: Xhemaledin SALIHU, profesor   Më 15 shtator të vitit 1943, në Xhaminë e Poshtme të Preshevës, Natën e Ramazanit,Natën e Madhe të Kadrit, të 27 me radhë, thotë dëshmitari okular, Qazim Abdyli i Mëhallës së... 

SHTATORËT E BETEJAVE TË MËDHA PËR LIRI, SHTETFORMIM E BASHKIM TË TROJEVE ETNIKE SHQIPTARE

Azgan HAKLAJ – Maqedonia, më 30 shtator, vulos me votë të ardhmen e saj europiane, pro NATO-s dhe BE-së. Shqiptarët përcaktues. -Të hanen beteja për ta çliruar “Rrugën e Kombit”.   Nëntorët e Lirisë 1443-1912-1944 janë trinomi i historisë sonë kombëtare shqiptare. Ata janë kryefjala e kësaj historie për faktin se lidhen me çlirimin e Atdheut nga otomanët, shpalljen... 

REFERENDUMI I 1 DHE 2 MARSIT 1992 DHE AKTUALIZIMI I TIJ

Lugina e Preshevës është e banuar me shumicë shqiptare dhe aktualisht shtrihet në jug të Serbisë. Ajo qysh në Antikë i takonte Dardanisë, fisit Ilir që kryesisht shtrihej përgjatë lumit Moravë dhe Vardar.Luginën e Preshevës e bëjnë komuna e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës(këto tri komuna paraqesin tërësi politike, por jo edhe territoriale dhe gjeografike). Shqiptarët e Luginës... 

PËRKUJTOHEN BJESHKARËT E PËRJETSHËM TË PAVARËSISË SHQIPTARE

Nga Shkëlzen Ujeza & Valdet Ermali Ata, të tre, kanë 100 vjet që rrijnë aty te Kungji i Armëve në rreth 2.000 m. lartësi alpine, në bjeshkën e Markofçës, prej ditës së 18 shkurtit 2018 ku u vranë në pritë e përpjekje trimnore me forcat austro-hungareze. Te tre janë bjeshktarë të përjetshëm. Te tre: Zeqir Halil Mulosmanaj (1853-1918) dhe, siç njihen në popull, “Dy... 

Unioni Artistik i Kombit Shqiptar: Në mbrojtje të teatrove, në mbështetje të artistëve të skenës

Nga Azgan HAKLAJ * Në mbështetje të artistëve për mbrojtjen e Teatrove Kombtar nga kleptokratet qe duan të ndertojne keopset e veta me parate e drogës e të krimit me te cilat blenë mandatet dhe morën pushtetitn për te gllabruar shtetin. Teatri Kombtar ështe pasuri Kombtare, monument kulture per të cilin vendos sovrani. Në demokraci sovrani ushtron pushtetin me anë të zgjedhurve të... 

KRAHINA E PUSTA REKËS /Lumi i Shkretë/ NË SERBI, DIKUR SHQIPTARE – Pjesa II

Shkruan: Xhemaledin SALIHU, professor Pjesa II Krahina e Lumit të Shkretë /Pusta Reka/ përfshin kryesisht Bojnikun, Lebanin dhe Kurshumline, të cilat I takojnë rrethit të Jabllanicës. Feliks Kanici, studiuesi austriak Jabllanicën e quan Arnaute /shqiptare/, andaj në këtë punim do të flasë vetëm për ato fshatra shqiptare dhe banorët e saj shqiptarë, sipas shënimeve që i kanë dhënë... 
© 2018 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch