Home » Histori

HISTORIANI LIS MIRË MUHAMET TËRNAVA IKU I MVESHUM ME MADHËSHTINË E VEPRËS SË VET

Nga Ramiz LUSHAJ Në Lismir të Fushë-Kosovës iku në ditën e djehit dhe një tjetër lis i mirë i historisë shqiptare, veçmas i asaj të Mesjetës, prof. dr. Muhamet Tërnava. 70 vjeçar. Një ndër miqtë e tij të afërt, Ahmet Qeriqi, e thirrton si “Ajnshtajni” i Historisë së Mesjetës Shqiptare. Doktorant Shkodran C. Imeraj nga Deçani, punonjës i Institutit të Historisë në Prishtinë,... 

Hajredin Pasha u rikthye në rrafshin e Dibrës

( Kryengritësit e Dervish Carës, 1843-1844 ) Historikisht është e vërtetuar që shtetet nuk shkatërrohen brenda natës.  Farët e shkatërrimit të tyre janë të mbjellura thellë në institucionet shtetërore. Pellazgët paskan pas thonë që një e mirë e arritur pa mund, ndodhë që të shkakton të vjellura që s`kan të ndalur. Mirëpo, për këtë më vonë. Keni dëgjuar për Dervish... 

Odë e lënë në harresë

Avni Ajeti ( autori bashke luftar i Komandantin Zahir Pajaziti) Në këtë odë me tipare të thukta shqiptare, u jetësua një pjesë e madhe e historisë së Kosovës, që nga viti 1989 e deri në përfundimin e luftës në këtë pjesë të lashtë të Shqiptarisë. Kjo odë shqiptare, gjendet në fshatin Balloc të Llapit dhe i takon familjes Osmani, respektivisht Nezir Osmanit. Kjo odë, tashmë... 

Thallassa , fjalë etruske-ilire-pellazge -shkruan Zacharie Mayani

Është një fatkeqësi e madhe ,kur sot e kemi botë në “ grusht “ falë komunikimit elektronik  , kur të gjitha bibliotekat e botës e kanë humbur paprekshmërinë e tyre  dhe mund të lexojmë edhe detajet më vogla  të librave “ të fshehur për ne ; neve na dalin në skenën mediatike spekulantet ordiner  të cilët edhe nga mosdija  (plus  nga “ urdhëri “ ) edhe nga shpirti... 

Mali i shenjtë i Atit (Athos )

Shkruan Fahri Xharra, Gjakovë “Mali Athos është një tokë prej afro 400 km², ku femrat nuk mund të shkelin. Në veri të Greqisë, i shtrirë në detin Egje, e ku maja më e lartë është 2033 metra, ky vend ka afërsisht vetëm 1500 banorë. Me një ndryshim, banorët janë murgjër që jetojnë në 20 manastire të fesë ortodokse, të vendosura aty që prej shekullit të X-të. Kjo botë... 

Guri i historisë së harruar

Një dasëm shqiptarësh të shek 10 -të dhe ky sarkofag është i po atij shekulli . Shqiptarët e kohës e mbanin trashëgiminë e lashtë pellazge- ilire. Këso lloj gurësh të formave të ndryshme ,janë në  Bosne , Serbi dhe Mal të zi – diku mbi 70 mijë sish në mëshirën a askujt.  Ky është guri  që flet , duhet vetëm t`i japim gjuhën tonë dhe ta shohim të vërtetën në... 

Stambolli dhe Moska e krijuan Malin e Zi nga shqiptarët

Nga Fahri Xharra Sipas të dhënave dhe artefakteve të mëshefura me qëllime të caktuara ,e të cilat po dalin në shesh përditë e më tepër ,ne ishim ata që e mbollëm qytetërimin. Ne ishim ata që Evropës ia dhamë Evropën. Por, neve pushtuesit na mbollën mosbesim ,përçarje,grindje, frikë, pakënaqësi ,dyshim. Na e mbillnin vëllavrasjen. Na mbillnin kob e zi. Pushtuesit e mbollën... 

Shpella e Druidëve në ish tokat ilire

Sipas Gaj Jul Çesarit, Druidët besonin në pavdekësinë e shpirtit që pas vdekjes së trupit në të cilin strehohej, emigronte apo gjente strehë në një trup tjetër. Për këtë arsye, Druidët mendonin se ishte e kotë, e gabuar dhe e palogjikshme t’i frikësoheshe vdekjes. Gjithashtu, Druidët u jepnin mësime të rinjve edhe mbi natyrën, yjet dhe lëvizjen e tyre në qiell, mbi madhësinë... 

Shaban Murati , për fantazmën që rrezikon

“Një fantazmë e rrezikshme sillet korridoreve të zyrave të BE-së në Bruksel. Kjo është fantazma e jugosllavizmit, e cila ëndërron të krijojë ish-Jugosllavinë, me pesë shtete, që dolën prej saj, pa Slloveninë dhe plus Shqipërinë”. (“Profile të diplomacisë europiane në Ballkan”, 2010, fq.54). … Ja kështu na paralajmëronte Shaban Murati , diplomat karriere dhe gazetar.... 

Daorsoni i Daorsëve dhe shqiptarët e sotëm

Jo rastësisht u futa në literaturën kroate për ilirët, edhe literatura boshnjake është shumë e pasur, kurse ne ; kurse neve aq na bënë se kush ishim . Njeriu i sotëm  në Kosovën e lirë dhe në Shqipërinë e pa varur nuk di se kah të anojë ,se çka të lexojë . Kemi vetëm mjegullinë informative , ku se cili dezinformon për “hesapin “ e tij varësisht se cilit lob i takon. Kritikohet... 
© 2017 KosovaLindore · RSS · Designed by Kosovalindore · Powered by KosovaLindore