Opinion: Mosmirënjohja dhe “mirënjohja” servile dhe e korruptuar

Read Time:3 Minute, 10 Second

Nga Skënder Sadri KAPITI

“Mosmirenjhohja është burim i poshtërsisë”, thënie nga Immanuel Kant

Sa sakt e ka përcaktuar mosmirënjohjen filozofi më i madh botëror i kohëve moderne , Immanuel Kant.

Dhe arësyeja se përse po e shkruaj këtë shkrim të shkurtër është fakti se gjithmonë mosmirënjohja e ka shoqëruar individin por sidomos pushtetin.

Duke pasur parasysh se sa mosmirënjohëse  është treguar gjithmënë në të kaluarën politika e pushteti, me këtë rast po ua kujtoj edhe  Albin Kurtit dhe Vjosa Osmanit se sa  poshtërsi e madhe  është mosmirënjohja dhe mosrespekti ndaj  patriotrizmit dhe patriotëvë, sa poshtërsi është   mosmirënjohja karshi intelektualëve dhe kontributorëve të vertetë; se sa poshtërsi është neglizhenca dhe indiferentizmi djallëzor karshi talentit dhe meritorëve,  sa e poshtër është mosmirënjohja dhe braktisaja e atyre të cilët e mbështesin politikën e drejtë dhe ndryshimin  kur kjo politikë i harron dhe i braktis mbështetësit e dikurshëm, dhe sa  e keqe është kur pushteti arrin synimin e më pas i pëlqen vetëm vetja e tij.

Mosmirënjohja është tipar i pushtetit dhe i individëve që vuajnë nga kompleksi i infereioritetit dhe është tipar i egoizmit negativ të cilët e shohin si kërcënim meritën dhe talentin e tjetrit.

Mosmirënjohja së pari është tradhti, sepse mosmirënjohësi nuk e ka për asgjë që të bejë tradhtinë; mosmirënjohësi dhe mosmirënjohja është tipar i njerëzve shumëfyryrësh , të paturpshëm, i mohuesve, mashtruesve dhe i egoistëve.

Mosmirënjohja është tipar i individëve servilë të cilët  janë sahanlëpirës, të neveritshëm dhe shërbëtorë të ulët ndaj pushtetit, të fortit dhe atyre prej të cilëve marrin lëmoshë dhe që  shiten edhe shumë lirë për një interes të  ulët.Këta tipa në rastin më të parë që ndryshojnë rrethanat këta  braktisin “eprorin“  të cilit i shërbenin dikur me devotshmëri dhe shkojnë e bien në prehrin e pushtetit të të tjerëve. Këta kur kanë interes nga ishmiq  shndërrohen në armiq të mëdhenj sapo ndryshojnë rrethanat. Këta se kanë për asgjë shumëfytyrësinë dhe tradhtinë.

 “MIRËNJOHJA E KORRUPTUAR”

Që mosmirënjohja është  “mirënjohje” e korruptuar e verteton fakti se njerëzit për interesa dhe për përfitime  kur duan të arrijnë synimet dhe qëllimet e tyre djallëzore  ata mashtrojnë, gënjejnë dhe premtojnë shumë para publikut; ata bëhen lypës të votës, shkojnë dhe organizojnë takime  dhe kërkojnë vota; ata përdorin ryshfetin  dhe korrupsionin për të blerë dhe për të korruptuar. Bashkëortakë me këtë korrupsion janë edhe ata që korruptohen te paraja e këtyre e që më vonë e kuptojnë se kishin rënë viktima të korrupsionit , sepse këta të mashtrruarit sapo pushteti i korrupsionit arrin qëllimin  ata nga “mirënjohës”  papritur i harrojnë dhe i braktisin të mashtruarit nga premtimi dhe korrupsioni i tyre.

A NUK JANË TË  TILLË POLITIKA DHE POLITIKANËT SHQIPTARË , QË JANË SHËMBULL MOSMIRËNJOHËSISH TË KORRUPTUAR DHE QË KORRUPTOJNË.

Politika dhe pushteti në Shqipëri dhe në Kosovë edhe mirënjohjet, vlerësimet dhe dekorimet i bëjnë dhe i shpërndajnë sipas preferencave dhe interesave të tyre personale e partiake. Mirënjohjet dhe dekoratat ua  japin dhe ua akordojnë   njëri-tjetrit  , atyre me lidhje nepotike, partizane, politike, krahinore dhe  korrupsioni. Në Shqipëri dhe në Kosovë sado merita e kontribute të mirëfillta që të kenë individët meritorë, të aftë dhe patriotë , të këtillët: as   politika, as pushteti dhe as  shoqëria dhe madje as edhe mediat nuk i vlerësojnë e as nuk i promovojnë nëse ata nuk i “njeh” paraprakisht politika  e pushteti dhe nëse ata nuk paguajnë dhe nuk  korruptojnë  për të  gjetur “miq”për të marrë meritën dhe mirënjohjen që meritojnë .

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Zvicra eliminohet nga Anglia pas penalltive e cila kalon në gjysmëfinale
Next post Euro 2024: Holanda mund Turqinë, kualifikohet në gjysmëfinale