HISTORIKU I BLBLIOTEKAVE TË PARA NË BOTË

Read Time:2 Minute, 43 Second

ARGJIRA UKIMERI

Në një kuptim tradicional, një bibliotekë është një koleksion i madh i librave, dhe mund t’i
referohemi si vendi në të cilin bëhet mbledhja e tyre. Ato janë të parapara për zhvillimin mendor,
për qëllime kërkimore dhe studimore si dhe për mbajtjen e librave për të ardhmen (arkivimi i
librave). Sot, me zhvillimin e teknologjisë, dhe përmes organizatave të ndryshme është arritur
që në shumicën e vendeve në zhvillim termi mund t’i referohet mbledhjes, duke përfshirë edhe
burimet dixhitale. E gjithe kjo ka për qëllim lehtësimin dhe marrjen e informacioneve të
ndryshme, përkitazi me atë se çfarë kërkojmë ne më lehtë dhe me shpejtë. Por si kanë evoluar
këto institucione në të cilën rregullisht bëhet ruajtja dhe mbledhja e librave dhe kush kanë qenë
Bibliotekat e para;
Me poshtë gjeni një listë të tyre nga lashtësia deri në ditët tona.
Ramsesit të II – Biblioteka më e vjetër në botë është ajo e Ramsesit të II (1292-1225) para erës
sonë në Tebë. Ky vend njihet si “Lugina e Mbretërve”, ku janë varrosur faraonët më me ndikim
në atë kohë. Në këtë bibliotekë janë ruajtur disa shkrime ku tregohen histori nga fusha të ndryshme,
sidomos për religjionin dhe ndërtimin e tempullit Ambus-Simbel që është kryevepra arkitektonike
botërore.
Biblioteka e Aleksandrisë – E cila u themelua në shekullin e IV para erës së re (në vitin 331).
Mendohet që kjo Bibliotekë ka pasur 700.000 pergamene apo fletore. Më vonë, u dogj nga
Patriarku i Aleksandrisë Teofili.
Biblioteka e Pergamos – ndodhet në Pergamon në provincën e Azisë e përmendur në ‘Zbulesë’ si
një nga shtatë kishat e Azisë, u themelua në shekullin e tretë para erës së re, dhe mbante në vete
rreth 200 mijë fletore.
Biblioteka e Kongresit në Uashington – është më e madhja në botë dhe mban 107 milionë vëllime
të të gjitha arteve. Është ndërtuar në vitin 1800. Kjo bibliotekë është përgatitur për epokën
dixhitale që në vitet ’60.
Biblioteka e Harvardit – u themelua në vitin 1638, e cila në vete numëron më shumë se 15 milionë
vëllime.

Biblioteka e Bostonit – u themelua në vitin 1848, më me shumë se 14 milionë libra.
Biblioteka e Britanisë së Madhe – e themeluar në vitin 1753 dhe gjithsej ka 25 milion libra.
Biblioteka Kombëtare e Kinës – u themelua në vitin 1909, dhe vizitohet nga mbi 6 mijë njerëz në
ditë dhe ka 22 milionë libra.
Biblioteka Kombëtare në Gjermani, – ka mbi 18.8 milionë libra dhe 4 milionë botime të llojeve të
tjera.
Biblioteka Kombëtare në Kanada – e themeluar në vitin 1953 është një Bibliotekë Akademike. Ka
mbi 18 milionë libra, 1100 të punësuar që ruajnë dhe kujdesen për Bibliotekën dhe Arkivat.
Biblioteka Kombëtare e Rusisë – u themelua në vitin 1862 dhe ka mbi 17 milionë libra, 13 milionë
gazeta, revista, harta etj.
Biblioteka Kombëtare ne France – u themelua në Paris në shekullin e XVI, ku ka më shumë se 12
milionë libra periodikë dhe revista.
Biblioteka e Ukrainës – ka mbi 10 milionë libra, ku çdo ditë e vizitojnë atë rreth 2 mijë studentë,
shkencëtarë dhe njerëz të ndryshëm.
Në trojet shqiptare, Biblioteka e parë u hap në Shkodër. Pastaj në vitin 1920 u vendos në Tiranë,
ku në të gjenden mbi 1 milion vëllime (libra, artikuj akademikë, gazeta, revista, harta, atlase)
Në Kosovë, Biblioteka Kombëtare u themelua në vitin 1944 dhe përmban gjithsej 2 milionë tituj
dhe 87 mijë artikuj të ndryshëm.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Previous post Avdullah Hoti: Pa mbështetjen e aleatëve është i pamundur çfarëdo progresi
Next post Memli Krasniqi: Kryeministri Kurti po e izolon Kosovën