Maqedonia e Veriut nesër nis procesin e negociatave për anëtarësim në BE

Me organizimin e konferencës ndërqeveritare edhe zyrtarisht nisë procesi për të cilin Shkupi zyrtar ka pritur 17 vjet. Kjo u mundësua pasi të shtunën e kaluar, Parlamenti i Maqedonisë së veriut votoi pro propozimit francez i cili mundësoi heqjen e vetos bullgare që bllokonte procesin duke insistuar në zgjidhjen e kontestit bilateral që kryesisht ka të bëjë me gjuhën dhe historinë.

Shefi i diplomacisë evropiane, Josep Borell ka cilësuar se do jetë ky moment historik dhe se me këtë veprim do shtohet angazhimi i Bashkimit Evropian në Ballkanin Perëndimor. 

Ndryshe, sipas praktikës së etabluar, në Konferencën Ndërqeveritare ku shënohet hapja e negociatave, marrin pjesë përfaqësuesi i vendit që negocion anëtarësimin me Brukselin, përfaqësuesi i vendit që kryeson Bashkimin Evropian si dhe përfaqësuesi i Komisionit Evropian.

Vendi që hap procesin e negociatave në konferencën e parë ndërqeveritare përfaqësohet nga niveli më i lartë politik.

Njëkohësisht pritet që këtë proces ta nisë edhe Shqipëria e cila nuk kishte konteste bilaterale me asnjë shtet të BE-së por mbeti peng i vetos bullgare meqë trajtohej në të njëjtën pako me Maqedoninë e  Veriut.

Shpejtësia e procesit negociator asnjëherë nuk është e barabartë për shtete që janë në proces meqë gjithçka varet nga niveli i implementimit të reformave që janë të domosdoshme për avansim në negociatat e anëtarësimit. Konsiderohet se sikur Shqipëria ashtu edhe Maqedonia e Veriut janë shumë më të avansuara në krahasim me Serbinë dhe Malin e Zi në momentin kur ato kishin nisur procesin. 

Gjeraqina Tuhina/RTK/Bruksel

Lini një Përgjigje

Previous post Letërkëmbimet në mes të Mustafa Merlika Krujës dhe Kapidanëve të Mirditës Gjon Marka Gjoni dhe djemve Mark e Ndue Gjon Marku
Next post Bujanoc: Komuna ndan subvencione për 92 ndërmarrës