Maqedonia e Veriut pranon propozimin e modifikuar francez

Propozimi i modifikuar francez për Maqedoninë e Veriut është konsideruar i pranueshëm nga pala maqedonase pas mbledhjes së Këshillit të Sigurisë e cili u mbajt nën udhëheqjen e presidentit Stevo Pendarovski. Sipas tij, ky plan nuk e prek gjuhën dhe identitetin maqedonas.

Presidenti i Maqedonisë së Veriut, Stevo Pendarovski, pas mbledhjes së Këshillit të Sigurisë, në një konferencë për medie tha se, propozimi i modifikuar francez nuk e prek gjuhën dhe identitetin maqedonas, dhe si i tillë është i pranueshëm.

“Me propozimin hiqet vetoja bullgare e cila zgjat dy vite dhe lejon hapje formale të bisedimeve pas 17 viteve pritje.E rëndësishme është se propozimi nuk e cenon identitetin maqedonas.Këtu tek ne askush nuk është kundër futjes së bullgarëve në Kushtetutë por polarizimi i brendshëm e pamundëson konsensusin”, thotë ai.

Pendarovski kërkoi që të sillet vendim, i cili do të definojë të ardhmen e shtetit dhe kombit maqedonas.

“Me pranimin e propozimit francez do të sjellim vendim për të hapur bisedimet, të cilat e dimë se zgjasin me vite. Vendimi që të pranojmë propozimin nuk do të jetë as triumf historik që tenton ta tregoj njëri kamp, e as mos sukses siç dëshiron ta paraqes kampi tjetër.Bëhet fjalë për kompromis transit për njërën nga fazat e integrimeve evropiane ”, pohoi ai.

Përmes propozimit francez synohet tejkalimi i dallimeve që kanë për historinë e tyre Maqedonia e Veriut me Bullgarinë dhe zhbllokimi i fillimit të bisedimeve për anëtarësim në familjen evropiane.

Lini një Përgjigje

Previous post NGA GLLOGJANI DHE LYBENIQI DERI NË PREKAZ DHE POKLEK
Next post AMERIKA ËSHTË E MADHE NË TOKË, FUQI E IDEALE, SE UDHËHEQ KAUZËN E LIRISË NË BOTË