Home » Opinione

Ndikimi i oligarkisë sipas Platonit

Ali Hertica  Ka shumë shembuj të oligarkisë nga historia. Ishte filozofi grek Platoni që e quajti këtë mënyrë politike të qeverisjes si një nga pesë format e mundshme të qeverisjes që ekzistonin në kohën e tij: aristokracia (rregulli më i mirë, fisnikëria ka fuqinë), timokracia (= një qeveri e ushtrisë), oligarkia ( një qeveri e një grupi të vogël), demokracia... 

Mëkatarja Europë dhe antishqiptarizmi, shovinizmi e genocidi sllavo-grek

Nga Skënder Sadri KAPITI Jo vetëm historia shqiptare, por gjithë historia ballkanike dhe europiane duhet rishkruar. Historia serbe, greke dhe deri e gjithe historia europiane duhet rishikuar e shkruar sepse ato nuk janë histori të vërteta, por janë histori të shkruara si kanë dashur interesat europiane, greke, serbe e sllave. Sidomos në lidhje me historinë shqiptare dhe të shqiptarëve... 

Dallimi midis lobit dhe nepotizmit

Ali Hertica  Politikanët duhet të ndikohen në një mënyrë të tillë që të promovojë funksionimin e demokracisë. Politika nuk zhvillohet në dhomën e këshillit ose në dhomën e Përfaqësuesve. Diskutimet që zhvillohen atje janë më tepër pjesa e fundit e një diskutimi, madje edhe më e ndërlikuar: ajo midis politikanëve dhe palëve të interesit. Lobimi, qoftë i kryer... 

Sundimi demokratik i ligjit dhe liria

Ali Hertica  Qeveria është atje për shkak të ligjit. Sepse njerëzit bien ndesh me njëri-tjetrin. Apo mund të vijë. Shteti është atje për shkak të nevojës njerëzore. Por ushtrimi i drejtësisë kërkon fuqi. Qeveria nuk mund të bëjë pa pushtet. Ajo madje ka marrë përsipër të ashtuquajturin monopol të dhunës, që nuk do të thotë se dhuna është instrumenti i saj... 

Jo vetëm Kadare, por ka edhe shqiptarë të tjerë kandidatë për NOBEL

Nga Skënder Sadri KAPITITë thuash se nuk është vetëm Kadereja por ka edhe shqiptarë të tjerë dijetarë, shkrimtarë, artistë, filozofë e intelektualë të tjerë të aftë dhe meritorë për kandidat për Çmim NOBEL, kjo nuk është herezi, por pëkundrazi është realitet dhe krenari e madhe kombëtare, pasi kombi ynë shpirtmadh ka të tillë dhe nuk është vetën një apo vetëm... 

Valon Murati: Ripërcaktimi i kufijve, e vetmja mënyrë që zgjidh problemet Kosovë-Serbi

Kryetari i Lëvizjes për Bashkim, Valon Murati në një intervistë për Ekonomia Online, ka thënë se ripërcaktimi i kufijve është e vetmja mënyrë që zgjidh problemet mes Kosovës dhe Serbisë. Ai ka thënë se tri komunat shqiptare në Luginë të Preshevës duhet t’i bashkohen Kosovës, ndërsa ato me shumicë serbe në veri, Serbisë.  “Platforma e Lëvizjes për Bashkim... 

Themeli për shtetin dhe Oligarkizimi i pushtetit

Ali Hertica  Për shembull, hedhja e shortit u harrua dhe ne e humbëm besimin në konceptimin klasik të demokracisë. Sigurisht që kishte argumente praktike që qëndronin në rrugën e hedhjes së shortit. Për shembull, lotaria kishte marrë konotacion negativ për shkak të shërbimit ushtarak. Rekrutët tërhiqeshin me short, gjë që e bënte sistemin të urryer. Përveç kësaj,... 

Intelektualë, ku jeni “fshehur” si gjithmonë ?!

Nga Skënder Sadri KAPITI Në diktaturë edhe mund t’i falet heshtjes dhe frikës së intelektualëve për të bërë opozitarizëm kundër diktaturës, dhe prandaj intelektualët guximtarë në regjimet dhe në diktaturat janë të pakët e të rrallë.Por në demokraci nuk ka gabim dhe faj më të rëndë se sa indiferentizmi hipokrit dhe servilizmi e mercenarizmi intelektual karshi pushtetit... 

Shansi i fundit për deputetët, ta lajnë turpin e madh me bllokimin e Ligjit për rimëkëmbjen ekonomike- tërheqjen e tërheqjen e 10% të kursimeve nga TRUST-i

Ali Hertica  Pushtetarëve u duhet ndaluar abuzimi me paranë publike kurse qytetarëve duhet mundësuar që sado pak ta zbusin gjendjen e rënduar ekonomike e sociale në këto kushte krize, sepse tek e fundit janë paratë e tyre të kursyera për ditë të vështira. Votuesi është me sy drejtuar nga të zgjedhurit, duke pritur që të mos ndodhë edhe njëherë ai turp i shumëfishuar... 

Demokracia nga këndvështrimi Athinas

Ali Hertica  Pra Protagoras tha që njerëzit janë të barabartë në një kuptim politik. Dhe ky ideal është themeli i demokracisë. Alsoshtë gjithashtu arsyeja që demokracia Athinase funksionoi me short. Një Athinas do të ishte “i hutuar nga ajo që kalojmë si demokraci”, shkruan historiani Anton van Hooff në librin e tij Athinë. Për shembull, partitë politike... 
© 2021 Kosovalindore.com · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress