Senatorët amerikan letër Blinkenit: Të zgjidhet çështja e Luginës së Preshevës

Dy senatorët amerikanë, Joni K. Ernst dhe Gary C. Peters, i kanë shkruar letër sekretarit të SHBA-së, Antony Blinken, ku kanë thënë se Serbia po i diskriminon shqiptarët në Luginën e Preshevës dhe kanë kërkuar që të hapet tema e çështjes së shqiptarëve në Luginë, në secilin komunikim apo takim me autoritetet serbe.

Në letër, gjithashtu kërkohet realizimi i planit shtatë-pikësh për të drejtat shqiptare në Luginë, i pranuar edhe nga Serbia që në vitin 2013.

Për këtë ka reaguar Ardita Sinani, këshilltare politike e kryeministrit të Republikës së Kosovës për Preshevë, Medvegjë dhe Bujanoc, e cila reagimin e senatorëve e konsideron shumë të rëndësishme për shqiptarët në Luginë.

“Në letrën drejtuar Sekretarit të Shtetit të SHBA-ve, kërkohet që çështja e shqiptarëve të Luginës të trajtohet në secilin komunikim apo takim me autoritetet serbe. Aty potencohen faktet e diskriminimit shtetëror nga ana e Serbisë ndaj shqiptarëve në Luginë, me theks të veçantë pasivizimin e adresave, si metodë administrative e spastrimit etnik. Po ashtu kërkohet realizimi i Planit Shtatëpikësh i miratuar nga ana e qeverisë së Serbisë më 4 qershor 2013”, shkruan Sinani.

Sipas senatorëve, ky plan është rruga diplomatike, zgjidhja e drejtë e kërkesave legjitime të shqiptarëve etnik në Luginë të Preshevës, është çelësi për stabilitet dhe paqe të qëndrueshme dhe afatgjate në rajon.

Lini një Përgjigje

Previous post Bislimi jep lajmin nga Uashingtoni: Goditja e radhës për Beogradin nga Capitol Hill!
Next post Sonte po luhet ndeshja Rumani-Kosovë, Dardanët synojnë fitore