Home » Kulturë

VironKona:RECENSË PËR LIBRIN “VULLKAN I SHPËRTHITHUR” I POETIT BAJRAM MUHARREMI – BISTRICA

Shkurt, 2018                                       Nga Viron Kona, Anëtar Nderi i Shoqatës së Shkrimtarëve dhe Artistëve Shqiptarë “Papa Klementi XI Albani”, Suedi RECENSË PËR LIBRIN “VULLKAN I SHPËRTHITHUR” I POETIT BAJRAM MUHARREMI – BISTRICA                    E shtrenjta Dardani!             “Stuhia u mundua dhe rrënjët të... 

Çalimet dhe mashtrimet historike të profesorit shqiptar nga Varshava

Shkruan Fahri Xharra “ Epic songs of the Balkans have often been key in the construction of controversial nationalist ideas. In fact, they sing a common history”- nuk është e vërtetë që këngët epike të Ballkanit t`ishin çelsi i ideve nacionaliste tek banorët e saj .  Nuk është e vërtetë që ato e këndojnë  një histori të përbashkët . Nuk e di  se pse ia fillova me atë fjali... 

SHOQATAT NË EMIGRIM-KURORA E MBROJTËSE E ATDHEUT

Nga Kujtim Mateli Tiranë, shkurt 2018 Të japësh kontribut për Atdheun është detyrë e cilitdo. Por shkalla e këtij kontributi është e ndryshme tek individët që e përbëjnë atë komunitet. Njerëzit për ta maksimalizuar kontributin e tyre organizohen në shoqata e forca politike. Për Atdheun mund të kontribosh kudo që të ndodhesh.  Si ata që punojnë dhe jetojnë brenda Atdheut,... 

AVNI PONARI, KONSULLI I PËRGJITHSHMËM NDERI I JAPONISË NË SHQIPËRI, NDEROHET ME ÇMIMIN “JUSTINIANI I MADH”

Valdet ERMALI Këto ditë në Muzeun Historik (salla “Konstandin Shapataraku”) në Tiranë, Akademia Monarkiste Shqiptare organizoi veprimtarinë “Akademia e Çmimeve”, ku u ndanë çmimet “Mbretëresha Teuta”, “Justiniani i Madh”, Konstandini i Madh”, “Niket Dardani” e “Lekë Dukagjini” për personalitete të shkencës, monarkisë, diplomacisë, historisë, politikës, arsimit... 

KOLEGJI “ILIRIA” NË PRISHTINË DHE PRESIDENTI I TIJ, MIXHAIT REÇI NDEROHEN ME ÇMIMIN “JUSTINIANI I MADH”

Valdet ERMALI Këto ditë në Muzeun Historik (salla “Konstandin Shapataraku”) në Tiranë, Akademia Monarkiste Shqiptare organizoi veprimtarinë “Akademia e Çmimeve”, ku u ndanë çmimet “Mbretëresha Teuta”, “Justiniani i Madh”, Konstandini i Madh”, “Niket Dardani” e “Lekë Dukagjini” për personalitete të shkencës, monarkisë, diplomacisë, historisë, politikës, arsimit... 

Fjala e redaktorit të librit, z.Hysen Ibrahimit

Karakteristikë e romanit të titulluar “PRINCESHAMERI” e autores Elhame Gjyrevci, është se autorja arrin të modifikojë motivin e ngjarjeve të jetës së personazhit mbi ndodhitë e ngjarjeve që kanë motiv të veçantë. Pastaj, nga ky motiv nxirret mesazhi, jo vetëm si një roman për fëmijë, por edhe për grupmoshat e të rriturve dhe të moshuarve. Në roman do të hasim reflekset... 

NJË LIBËR I SHKRUAR ME FISNIKËRI DHE PASTËRTI SHPIRTI

FetahBahtiri Recension BajramMuharremi – Bistrica: ”Vullkan i shpërthithur”, poezi, 2018   (Botues: Shoqata e ShkrimtarëvedheArtistëveShqiptarë ”Papa Klmenti XI Albani”, Suedi)   Mekënaqësipranovaqë ta bëjredaktinminkëtijlibritëautoritBajramMuharremi – Bistrica titulluar ”Vullkan i shpërthirur” dhefillovapunën i mbushurmeentusiazëm. Papritmas hasa nëvjershën ”Dritë... 

Ku mbetën pllakat dardane të Kumanovës ?

Shkruan  Fahri Xharra Qyteti i Kumanovës ka një histori të gjatë e cila daton nga krijimi i kohës dhe jetës. Banorët e pare të këtij qyteti kanë qenë Ilirët. Ilirët nuk ishin banorë vetëm të këtij qyteti por ata popullonin mbarë Gadishullin Ballkanik. Në këto vende flitej pothuajse e njëjta gjuhë sikurse gjuha e sotshme Shqipe. Me rendësi është të përmendim se Pellazgët... 

« Shqiptarët « e Edwin E. Jacques-ut

E përgatiti Fahri Xharra Të filloj shkrimin me fjalët e autorit “Shqiptarë “ : “Këta bij të shqipes nuk do ta humbnin kurrë dashurinë për vendin, lirinë dhe gjuhën e tyre”. Autori e thotë në Parathënie se e ka hartuar veprën jo vetem per shqiptarët, por edhe për gjithë ata që kërkojnë material anglisht për Shqipërinë. Vlerësimet për traditat, kulturën, gjuhën dhe... 

Pellazgët dhe vallja Pirrike

shkruan Fahri Xharra ….Në këtë kapitull do të thoja thjesht se pellazgjishtja e lashtë, nga e cila rrjedh shqipja e sotme, ka qenë gjuhë zanafillore e folur në Europë, Egje dhe Azinë e Vogël qysh të paktën nga fundi i kohës e akujve që mori fund në Evropë nga 10.000 vjet para erës sonë.. Do të shtoja që një pjesë e këtyre popullsive, për arsye të ndryshme ka emigruar drejt... 
© 2018 KosovaLindore · RSS · Designed by Theme Junkie · Powered by WordPress
ShqipEnglishDeutsch